הליך ניתוחי המאפשר הסרת משקפי ראייה למטופלים שאינם מתאימים לניתוח לייזר
מאת ד"ר שמואל לוינגר, מומחה קרנית ורפרקציה, המנהל הרפואי של רשת "עיניים"
ד"ר אורי מלר, מנתח בכיר במרכז הרפואי "עיניים" ובבית החולים "קפלן"
התאמה לניתוח הסרת משקפיים בלייזר נקבעת לאחר בדיקה קפדנית ויסודית, אשר כוללת בדיקת ראייה על ידי אופטומטריסט מוסמך, צילום פני הקרנית ומיפויי עיניים נוספים, בדיקה של רופא עיניים מומחה העוסק בניתוחי לייזר (תשבורת הראייה), שיקבע האם ניתן לבצע ניתוח מסוג זה בבטחה ומהי השיטה המתאימה ביותר. החלטת הרופא מבוססת על נתונים כגון: עובי הקרנית, צילנידר (אסטיגמציה), מיפוי קרנית ושאר נתוני הבדיקה.
כ- 70% מהנבדקים מתאימים להסרת משקפיים בלייזר ואילו כ- 30% נמצאים בבדיקה כלא מתאימים מסיבות שונות כגון: מספרים גבוהים במיוחד, קרנית דקה מדי, מחלת קרטוקונוס ועוד. לחלק מהמועמדים שנמצאו בלתי מתאימים לניתוח לייזר, ניתן להציע ניתוח להסרת משקפיים באמצעות השתלת עדשה תוך עינית. בניתוח מסוג זה, העדשה המלאכותית תואמת בדיוק למספר הנדרש ולאחר ההשתלה היא מתפקדת כמו עדשת העין הטבעית ואילו העדשה הטבעית ממשיכה לשמור על המיקוד לצרכי קריאה.
הליך ניתוחי של השתלת עדשה תוך עינית מתאים במקרים של רוחק או קוצר ראייה גבוהים, למטופלים עם קרנית דקה ו/או אסטיגמציה גבוהה. ניתן לבצע את ההליך הניתוחי כל עוד עדשת העין שקופה ואין תהליך של קטרקט (ירוד) בו עדשת העין הטבעית הופכת עכורה. כיום יש מגוון סוגים של עדשות תוך-עיניות, שהן מתקפלות, כך שמתאפשר לבצע את ההשתלה דרך פתח זעיר, ברוב המקרים ללא תפרים. לכן ההליך בטוח ומהיר יותר וההחלמה מהניתוח קלה ומהירה. יתרון נוסף נעוץ בעובדה שהניתוח הפיך, דהיינו אם יהיה צורך , ניתן להוציא את העדשה המלאכותית או להחליפה.
השתלת עדשות תוך- עיניות להסרת משקפיים ולמניעת ניתוח קטרקט
אצל בני 55 ומעלה הסובלים ממספרי מינוס או פלוס גבוהים, קיימת אפשרות להחליף את העדשה הטבעית בעדשה מלאכותית, בדומה להליך המבוצע בניתוח להסרת קטרקט. בחישוב המספר בעדשה המושתלת מתייחסים למספר הגבוה הקיים, כך ניתן לתקן מספרים גבוהים ואף צילינדרים גבוהים ולמנוע צורך בניתוח קטרקט עתידי.
השתלת עדשות מולטי-פוקאליות
בניתוחי קטרקט (ירוד), מסירים את עדשת העין העכורה ובמקומה משתילים עדשה מלאכותית, מאחר שעדשה עכורה משבשת את מעבר קרני האור התקין אל תוך העין וכך למעשה גורמת לטשטוש הראייה באופן הדרגתי. השינויים האופייניים לקטרקט הם: שינוי פתאומי במספר המשקפיים בעיקר נטייה לקוצר ראייה, סנוורים בלילה ובאור חזק, ראייה כפולה ופגיעה בניגודיות בין צבעים.
בשנתיים האחרונות פותחו עדשות מתקדמות ביותר לניתוחי קטרקט שהן עדשות תוך עיניות
מולטי-פוקאליות המאפשרות מיקוד לכל טווחי הראייה: לרחוק (נהיגה), לקרוב (קריאה) ולטווח הביניים (עבודה מול מחשב). עדשות אלו מאפשרות לסובלים מקטרקט לראות היטב גם לרחוק וגם לקרוב. במקרים בהם נשאר מספר קטן או צילינדר (אסטיגמציה) לאחר השתלת העדשה, מבצעים ניתוח משלים באמצעות לייזר להסרת משקפיים, כך שלאחר הניתוח המטופל לא יזדקק למשקפיים.
העדשות הללו מיוצרות בטכנולוגיה ממוחשבת ומדויקת ומותאמות לפי צרכי המנותח ובהתאם לעיסוקו, לדוגמא עבודה מול מחשב או עיסוק הדורש התמקדות בפרטים קטנים מקרוב.
השתלת עדשות טוריות
בעבור מטופלים הסובלים במקביל גם מקטרקט וגם מבעיה של אסטיגמציה (צילינדר), אנו ממליצים על השתלת עדשה טורית – TORIC IOL המאפשרת תיקון אסטיגמציה בצורה נוחה יותר למטופל, עם שעורי הצלחה גבוהים יותר.
העדשה הטורית מפחיתה או מבטלת לחלוטין את האסטיגמציה הקרניתית ובמקביל מפצה על העדשה הטבעית. עדשה זו מקנה לחולה ראייה למרחק וראייה משופרת עם פחות תלות במשקפיים.
אסטיגמציה נגרמת בשל קימור לא שווה של הקרנית. אסימטריה זו נקראת אסטיגמציה קרניתית הגורמת לראייה מטושטשת והפרעות ראייה היות ושבירת קרני האור לא ממורכזת בנקודה ספציפית על הרשתית, כפי שקורה בראייה תקינה.
האסטיגמציה הקרניתית ניתנת למדידה באמצעות אמצעי הדמיה שונים כגון מיפוי טופוגרפי של הקרנית המאפשר קבלת מידע בנוגע לסדירות או אי סדירות של כל חלקי הקרנית.
על ההליך הניתוחי ועל ההחלמה
ניתוחי השתלת עדשות תוך- עיניות, מבוצעים ברוב המקרים בהרדמה מקומית, באמצעות הזלפת טיפות אלחוש לעיניים ובמהלך הניתוח המטופל אינו חש בכאב. הניתוח אורך כ- 20 דקות ולאחר שעת מנוחה, המטופל משוחרר לביתו. את העין השנייה מנתחים כעבור שבועיים עד חודש ימים.
ההחלמה מהירה מאד וכבר לאחר מספר ימים ניתן לחזור לפעילות רגילה, לרבות עבודה מול מחשב ונהיגה. ישנן מספר הגבלות לימים הראשונים לאחר הניתוח על מנת להקפיד על היגיינה:
- אסור להרטיב את העין או לחפוף את השיער למשך 3 ימים
שבועיים לאחר הניתוח:
- אין לשחות
- אין לאפר את העיניים
- אסור לעסוק בפעילות ספורטיבית ולהרים משאות
- יש להשתמש בטיפות אנטיביוטיקה על פי המינון שיקבע רופא העיניים.